16 x top bezienswaardigheden in Trier: Wat zeker zien & doen? (2023)

20 oktober 2020 in Trier36 reacties

Trier is dé oudste stad van Duitsland, gelegen in het Moezendal en wordt omringd door de heuvels van de Eifel. Je zou het misschien niet denken maar het wordt ook wel het ‘Romeinse Rijk van het Noorden’ genoemd. Trier wordt een beetje aanzien als het ‘openluchtmuseum’ van wat de Romeinen achterlieten. Wanneer je Trier bezoekt, zal je dan ook tal van intact gebleven Romeinse bouwwerken terugvinden.

De stad herbergt een schat aan cultuur en geschiedenis. Wij hebben alvast een lijstje gemaakt met dé must-sees van Trier!

16 x top bezienswaardigheden in Trier: Wat zeker zien & doen? (1)

Inhoud artikel

 1. Porta Nigra
 2. Stadtmuseum Simeonstift
 3. Driekoningenhuis
 4. Hauptmarkt
 5. De Dom van Trier
 6. Liebfrauenkirche
 7. Basilika
 8. Keurvorstelijk Paleis
 9. Rheinisches Landesmuseum
 10. Kaiersthermen
 11. Amfitheater
 12. Hochbunker
 13. Barbarathermen
 14. Römerbrücke en Zollkra
 15. Karl Marx Haus
 16. Sankt-Georgsbrunnen
 17. Download je gratis stadswandeling Trier
 1. Porta Nigra

Deze ‘zwarte’ poort kleurde origineel heldergeel, maar door de vervuiling doorheen de jaren werd de poort zwarter en zwarter. Het bouwwerk dateert van ca. 150 na Christus en is de hoogste poort (30 meter hoog en 36 meter breed) uit het Romeinse tijdperk. De dubbele deuren, gecombineerd met een uitstekende stabiliteit maakten deze poort onverslaanbaar.

In 1016 liet aartsbisschop Poppe een dak over de binnenkoer leggen en had zo een mooie ruimte gecreëerd. Zo maakte hij er twee kerken boven elkaar. De onderste kerk was de parochiekerk en de bovenste was de kloosterkerk van St. Simeon. Naast de poort liet het Simeonklooster bouwen. Later liet Napoleon alle kerken afbreken en gaf hij de opdracht om de Porta Nigra in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.

 1. Stadtmuseum Simeonstift

In het voormalige Simeonklooster kan je terecht voor het Stadsmuseum. Je ziet er kunstwerken die een beeld schetsen over de stad maar je vindt er ook schilderijen, beeldhouwwerken tot nieuwe media. Zowat alle kunstvormen zijn aanwezig, van de middeleeuwen tot nu, door middel van ca. 900 tentoongestelde objecten.

(Video) "TRIER" Top 31 Tourist Places | Trier Tourism | GERMANY
 1. Driekoningenhuis

Het Driekoningenhuis werd rond 1200 gebouwd en had geen opening op de eerste twee verdiepingen. Men deed dit om de overvallers buiten te houden. Vandaar zal je de voordeur op de tweede verdieping vinden en niet op de eerste. Je kon deze bereiken met een ladder die men kon optrekken.

Momenteel kan je er terecht voor een hapje en een drankje. Even uitrusten maar!

 1. Hauptmarkt

De Hauptmarkt vormt het belangrijkste plein van Trier met het Marktkreuz (waarvan het originele te zien is in het Simeonstiftmuseum). Het Marktkreuz stond symbool voor wanneer de inwoners van Trier rond het jaar 1000 handel mochten drijven. Daarnaast staat er ook nog een oudere fontein op de Hauptmarkt en de Petrusbrunnen die dateren uit de 16e eeuw.

Het marktplein is één van de mooiste stadspleinen van de Eifel en zelfs van Duitsland. Je kan er gerust even uitblazen en een heerlijk kopje koffie drinken.

 1. De Dom van Trier

In het centrum van de stad ligt Duitslands oudste bisschopskerk; de Dom. Bij de vele Romeinse bouwwerken, mag ook zeker deze niet ontbreken. Het heeft ook niet voor niets een plaatsje gekregen op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Ooit was de Dom tweemaal zo groot dan je ze vandaag kan bewonderen. De Dom werd verschillende keren vernield en kent dan ook een zeer lange geschiedenis. De huidige kerk dateert van rond het jaar 1000, opgebouwd in romaanse stijl en daarna nog ettelijke keren verbouwd en uitgebreid. De buitenkant is zeer indrukwekkend maar ook de binnenzijde verdient zeker je aandacht

Interieur

Aan de rechteringang van de Dom, vind je een grote gebroken pilaar (de Domstein). Deze ligt hier al sedert 1614 en is een deel van een granieten zuil die toen opgegraven werd bij funderingswerken aan het Allerheiligenaltaar. Dit zware stuk werd toen naar buiten gesleept en bleef er liggen, tot vandaag.

Naast de Domstein-zuil, kan je ook het prachtige Allerheiligenaltaar bewonderen en de Schatkamer. De Schatkamer is alleen toegankelijk mits een kleine vergoeding maar volgens kenners wel de moeite waard. Je vindt er onder andere het meest waardevolle stuk van de Dom, het draagbaar altaar en de ‘Heilige Nagel’. Dit zou één van de nagels zijn waarmee Christus werd gekruisigd.

 • Je kan de kerk gratis bezoeken.

(Video) what is Trier | the oldest city in Germany (sights,tour & food)
 1. Liebfrauenkirche

Naast de Dom staat de Liebfrauenkirche uit 1620. Deze kerk werd recentelijk gerestaureerd (in 2011) en straalt een totaal andere sfeer uit dan de Dom. De Liebfrauenkirche is gebouwd op de fundamenten van een deel van de eerste Dom die immers uit twee kerken bestond. De kerk dateert uit de 13e eeuw en zou daarmee de oudste gotische kerk van Duitsland moeten zijn.

Vaak heb je een sober gevoel bij het binnenwandelen van een kerk, maar hier voelt het toch wel anders. De kerk is namelijk zeer gezellig.. Eens je de kerk binnen bent, merk je aan de rechterkant iets bijzonders op. Je kan daar tegen een belachelijk lage toeslag (50 eurocent) in de vloer kijken. Waarom zou je dat doen? Wel, je ziet de verschillende vloeren van de 4e eeuw tot nu! Bijzonder om te zien! Meer info vind je op de website.

 1. Basilika

Doordat Trier in 306 hoofdstad werd van het Romeinse Rijk, moest het een troonzaal hebben. En niet zomaar de eerste de beste. Van Keizer Constantijn moest alles zeer groot zijn en werd het het grootste gebouw uit de oudheid. De Porta Nigra past er bijvoorbeeld twee keer in, om je maar een idee te geven.

 1. Keurvorstelijk Paleis

Dit mooie paleis werd gebouwd in 1756 door keursvort Phillip von Walderdorff maar werd nooit volledig afgewerkt omdat de Basilika in de weg staat (zie vorig puntje). Jammer genoeg beviel het interieur hem niet en werd het daarmee omgetoverd tot een gastenhuis. In 1794 werd het geplunderd en gedegradeerd tot kazerne. Een hele tijd later werd het gerestaureerd maar in 1944 werd het alweer gebombardeerd. Gelukkig werden heel wat beelden én de mooie trap gespaard gebleven.

Je kan het gebouw niet bezoeken doordat het in gebruik is genomen door de overheid maar je kan werd de voorgevel van dit paleis bewonderen.

 1. Rheinisches Landesmuseum

Alle Romeinse overblijfselen die men in Trier en omgeving gevonden heeft, zijn veilig opgeborgen in het Rheinisches Landesmuseum dat je wel kan bezoeken. Het is vooral interessant als je meer wil te weten komen over wat de Romeinen hier deden en hoe ze hier leefden.

 1. Kaiersthermen

Aan de rand van de stad én in de tuin van het Keursvorstelijk paleis liggen de Kaisersthermen. Keizer Constantijn schonk dit tweede badhuis aan de bevolking maar het werd echter nooit afgewerkt. Toen Constantijn de thermen verliet, stond het nog in de ruwbouwfase.

 1. Amfitheater

Je hoeft niet perse naar Rome om een amfitheater te bezoeken. Hier in Trier kan je er natuurlijk ook eentje bezichtigen. Van het amfitheater is niet veel meer overgebleven, er werd meer geplunderd dan dat het werd onderhouden. Jammer genoeg.. Wanneer je een van de hoogste toppen van het amfitheater hebt beklommen, krijg je een prachtig zicht over het hele terrein. Beeld je dan maar eens in dat hier meer dan 20 000 mensen terecht konden om een spektakel van dichtbij te volgen.

 1. Hochbunker

Links van het stadhuis van Trier, vind je een Hochbunker, een eigenaardig gebouw met een bijzonder dak. Een Hochbunker had tijdens de Tweede Wereldoorlog maar één doel: de ambtenaren een veilige werkplek bezorgen. Dat waren meestal de mensen die verantwoordelijk waren voor de veiligheid. Zo beschermde de Hochbunker de bevolking tegen luchtaanvallen.

(Video) My driving orange is back on the road! (Edd China's Workshop Diaries 23)

Sommige Hochbunkers hadden een zeer versterkt plat dak, anderen hadden een versterkt schuin dak. Dit hadden ze natuurlijk niet zomaar, een schuin versterkt dak zorgde ervoor dat de bommen naar de grond werden geleid. Er waren geen of weinig ramen en de muren waren extra verstevigd. Op die manier was het werkvolk ook echt veilig.

 1. Barbarathermen

Deze thermen waren in tegenstelling tot de Kaisersthermen wél in gebruik. Meer nog, het was op één na grootste badhuis van het Romeinse Rijk. Tot zo’n 400 jaar geleden, stonden de gebouwen nog overeind maar in de 17e eeuw werden de thermen afgebroken zodat ze de stenen konden hergebruiken bij het bouwen van een klooster. Je kan uiteraard nog wel de restanten hiervan bezoeken.

 1. Römerbrücke en Zollkra

De Römerbrücke, wat de ‘Romeinse brug’ betekent, werd rond 144 na Christus gebouwd en staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Trier ontwikkelde zich al vroeg tot een onmisbare locatie voor de Romeinen in de strijd tegen de barbaren. Om Trier te verbinden met het Gallische achterland en het Rijngebied, bouwde men onder andere deze houten brug. De Moezel was bij het verval van de Romeinse wegen, zowat het enige transportmiddel. De goederen werden door de kranen naast de brug in de schepen geladen en gelost. Jammer maar helaas, keer op keer werd de brug vernietigd of beschadigd door overstromingen en ijskrachten op de Moezel wat de houten pilaarconstructie niet kon houden. In totaal kende de brug zo’n drie bouwfasen.

 1. Karl Marx Haus

Duitse filosoof Karl Marx werd geboren in 1818 in Trier maar heeft hier evenwel nooit gewoond toen hij zich actief in het marxisme stortte. Hij reisde door Europa en stierf tenslotte in Londen.

Als je je wil verdiepen in één van zijn thema’s als, communisme, materialisme, kapitalisme en de economie, kan je altijd zijn geboortehuis bezoeken dat is ingericht als permanent museum. Je vindt er onder andere foto’s en documenten terug die je meer vertellen over zijn werk.

 1. Sankt-Georgsbrunnen

Deze bronnen zijn een bekende en populaire rococo fontein uit 1750. De Sankt-Georgsbrunnen werden ontworpen door dezelfde architect als die van het Keursvorstelijk Paleis en worden voorzien van dezelfde bron als de Hauptmarkt. De naam van de bronnen is niet al te ver te zoeken daar de opdrachtgever zijn naam ‘Georg’ was. Bovenaan de fontein vind je ook een monument van de Heilige Georg met aan zijn vier zijden de vier seizoenen afgebeeld.

 1. Download je gratis stadswandeling Trier

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Trier en ga op pad. Ideaal om Trier volledig te verkennen op eigen tempo!

(Video) Guess who's back? - Edd China's Workshop Diaries 29

16 x top bezienswaardigheden in Trier: Wat zeker zien & doen? (12)

Gratis reisgids Trier downloaden

Gerelateerde blogs

Waar overnachten in Trier? 10 x van goedkoop tot luxe

Lees meer

(Video) 🇵🇹 You must visit PENA PALACE in Sintra (the best Palace in Portugal?!) Road Trip Part 7 🚙💨

Videos

1. Vagrein spreekt! LIVE gekanaliseerd bericht-er is geen weg terug! met Jessie Herman | NLS-podca...
(Next Level Soul Podcast)
2. Zemnian Nights | Critical Role: THE MIGHTY NEIN | Episode 11
(Geek & Sundry)
3. Keulen Carnaval 🤡🇩🇪 We gingen naar een van de grootste feesten in heel Duitsland!
(My Merry Messy German Life)
4. Why is there chocolate sauce in the Range Rover gearbox? - Edd China's Workshop Diaries 19
(Edd China)
5. Oil Fixes That You Must Learn | Workshop Diaries | Edd China
(Edd China)
6. Bruce Dickinson & Sacha Gervasi-Voel de angst en doe het toch
(Next Level Soul Podcast)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aracelis Kilback

Last Updated: 04/14/2023

Views: 5822

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aracelis Kilback

Birthday: 1994-11-22

Address: Apt. 895 30151 Green Plain, Lake Mariela, RI 98141

Phone: +5992291857476

Job: Legal Officer

Hobby: LARPing, role-playing games, Slacklining, Reading, Inline skating, Brazilian jiu-jitsu, Dance

Introduction: My name is Aracelis Kilback, I am a nice, gentle, agreeable, joyous, attractive, combative, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.